Llibres nàufregs al barri Gòtic

Una nit d’ara fa deu anys vaig veure centenars de llibres escampats al mig de la plaça de la Vila de Madrid, al barri Gòtic de Barcelona. Alguns, pocs, aprofitables i la majoria esparracats, amb fulles i tapes soltes.

Provenien probablement de la propera llibreria Cervantes-Canuda, que en aquells temps de llogaters aclaparats i propietaris entusiastes va plegar quan el seu lloguer va saltar de cop dels 900 als 15.000 euros mensuals. És molt plausible que els seus responsables deixessin anar per la via d’urgència el llastque els feia més nosa del seu immens fons editorial.
Aquell manà literari atreia el voltor que tot col·leccionista de llibres du a dins però en el meu cas
aviat
 els vaig retornar a la pila, més pel seu estat precari que per la temàtica o els autors.
No aquest era el cas d’un avi que a mitjanit continuava a peu de canó. Amb un aspecte més que atrotinat i unes ulleres de cul d’ampolla de cava tirava més a supervivent del mercat de llibres de vell de gama baixa que a lletraferit però sabia el que es duia entre mans.

Esquerp, em va prohibir amb vehemència fotografiar-lo, però es va animar a comentar-me algunes de les seves troballes.
–Res de nou a l’Oest, de Lamarque. A Alemanya el van condemnar els nazis a la foguera, com a la icona del pacifisme que l’obra era. I segueix sent –va afegir. –I aquí, i això es veu per la data i el segell de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, es va salvar del foc que els feixistes van calar l’any 1939 a la biblioteca d’aquest centre. Potser en aquell moment el llegia a casa seva un soci.
–I aquest, Bakunin, de Viatxeslav Polonski, quin interès pot tenir avui?
–Poca broma, que la versió en català és de l’Andreu Nin. En aquells anys feia traduccions per l’editorial Proa, que aleshores tenia la seu aquí al costat, al número set del carrer del Duc. Nin, que havia estat secretari de Trotski en temps de la revolució soviètica, havia conferenciat aquí mateix, a l’Ateneu Barcelonès. I la darrera vegada que els seus amics el van veure viu, el 1938, va ser també aquí, davant del café Moka de les Rambles. El van segrestar, torturar i matar, i no cal ser partidari seu, ni de Lamarque ni de nIngú, per saber que les guerres equivalen sempre a beneficis per uns quants i patiments per a la majoria, –va aclarir.
–Miri aquest altre, Flors del Calvari, de Verdaguer. “Lo castell de ma esperança/molt alt l’havia aixecat/mes era sobre la terra/i el vent me l’ha enderrocat”, va llegir en veu alta, abans d’explicar-me que mossén Cinto havia viscut en el número 15 del carrer de la Canuda, que corresponia a una de les finques de la banda de mar que van quedar malmeses per les bombes de Mussolini i van ser enderrocades després de la guerra per fer aquesta plaça.
–Ja ho veu vosté, dos autors catalans, tan allunyats ideològicament, reunits tants anys després en aquesta muntanya de paper, escampada anònimament sobre aquest tros de ciutat, en el que sura la nostra història.
S’havien apagat les darreres llums de la biblioteca de l’Ateneu Barcelonès i el camió municipal ja s’atansava quan l’home encara em va assenyalar la coberta de Nàufracs, de Bertrana, publicada el 1924 amb grafia prenormativa. –No li sembla que aquest és un títol aquest prou adequat per a figurar entre les restes d’aquest naufragi?
Es va treure un tros de cordill esfilagarsat de cànem que duia enrotllat a tall de cinturó i va relligar els volums salvats. Els operaris municipals ja escombraven la paperassa quan ell i els dos paquets que amb penes i treballs arrossegava enfilaven en silenci carrer d’en Bot avall. Desgraciadament no el vaig tornar a veure mai més. 

Advertisement

Un pensament sobre “Llibres nàufregs al barri Gòtic

  1. Ivan

    Entre els inconscients i els esgotats, no hi ha ningú per a fer la revolució, que, tanmateix, és impossible. Lligat i ben lligat. I els somnis, a la foguera.

    Abraçada, amic.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s