El gla, niu i rebost del curculio elephas o morrut

El foradet de sortida de la larva és mes ample que alt, com correspon a la forma de la larva del morrut.


Com cada any ens plouen per novembre els glans dels roures i de les alzines, i juntament amb les fulles caigudes dels roures (les alzines són  perennifòlies) ens tapissen el sòl boscós. Un percentatge variable d’aquests fruits de tardor presenta un petit forat. És una entremaliadura del morrut, tècnicament curculio elephas, nom que no ve del tamany –de sis a nou milímetres– si no de la seva llarga trompa. Amb aquest instrument i un cop s’hagi aparellat –i això passa entre l’agost i el setembre– la femella d’aquest escarabatet barrinarà un diminut forat al gla, després es girarà i hi dipositarà un o més ous. De l’ou en sortirà una larva, que durant un mes minarà i es cruspirà les substàncies nutritives que conté la llavor. Finalment sortirà per aquest forat que de lluny sembla rodó però és més ample que alt, com el cos de la larva. Un cop eixida s’amagarà sota les fulles caigudes i excavarà una galeria en el sòl del bosc, on passarà l’hivern protegida del fred. D’aquesta manera el morrut segueix el cicle vital de milions de generacions d’avantpassats seus. Des que un d’aquests simpàtics escabarats va concluir, potser fa mig centenar de milions d’anys, que el fruit dels arbres del gènere quercus: alzines, sureres, roures, garrics i carrasques (i també dels castanyers), és un niu confortable i un rebost ben farcit. Sempre –res és perfecte– que no emprenyin a l’ocupant porcs ni senglars, o cabres i esquirols, entre altres animals convençuts que els glans, o les aglans (en aquest cas femení), són una menja energètica força recomanable. Ocells, papallones i insectes també s’apunten al festí, i sobretot els ratolins de bosc. Aquests amaguen prudentment els aglans, sovint ben lluny de l’arbre del que han caigut, reservant-los per a l’hivern.
En aquest cas no recullen els aglans corcats excepte si encara tenen dins la larva. I és que al component vegetarià de l’aglà prefereixen afegir-hi la proteína de la larva. Uns cracs aquests ratolins apodemus sylvaticus.

Parella de curculio elephas diguem que fent una aturada en el camí. La trompa de la femella és més llarga que ella, cosa que no pasa amb el mascle. Font: Wikimedia Commomns. Autor: gailhampshire from CradleyMalvernU.K.

Anteriorment els humans n’havien fet pa, i en les cuines d’alguns països, com la coreana, mai s’han deixat de menjar productes fets amb la farina dels glans. I és sabut que a les comarques del sud de Portugal, Espanya, Italia i altres paratges mediterranis de clima templat els glans tenen molta importancia en la alimentació de la ramaderia extensiva dedicada al porcí. És fama que els porcs de bellota (una paraula aquesta ben catalana, mira tu), donen els millors pernils del món.

Bastava allargar-se d’esquena devall ses auzines, y ets aglans dolsos y madurs los queyen dins sa boca.” – Verdaguer,  Atlàntida ix.

En el nostre racó del Vallès Occidental hi han roures i alzines, però no hi ha ramaderia extensiva, ni porcs ni cabres. I els esquirols, uns altres grans entusiastes dels glans, reculen a mida que avança el ciment, a voltes esclafats a les carreteres i altres enverinats als jardins. I els ratolins de camp i els ocells supervivents no donen l’abast. En definitiva, que cada tardor ens cal recollir els aglans, que és el que justament estava fent avui, quan he sentit una família que caminava a prop. 
–Això, fill meu, són avellanes que cauen dels arbres.
L’home, amb el seu xandal esportiu, la seva mascareta i sense apartar el mòbil de l’orella, assenyala amb la mà lliure el munt de glans, que juntament amb el fullam i els branquillons aviat passaran a mans de les diminutes però incansables formes de vida que prosperen en el compostador, ben alienes a la nostre còsmica ignorància.

Fonts consultades:
Historia de les paraules gla o bellota
https://ca.wikipedia.org/wiki/Gla
Cucar glans i soterrar-se
http://www.diccionari.cat
Gla. Institut d’estudis catalans. Diccionari català-valencià-balear
Viquipèdia. Corc de les glans
Agraïments:
Wikimedia: gailhampshire from Cradley, Malvern, U.K.


Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s