El ribot i l’aprenent

(Aquest post és provissional i serveix de prova d’aquest editor. Disculpeu les molèsties).

Aprenent o oficial jove ribotejant una post fixada amb un topall sobre un clàssic banc de fuster, sòlid i pesant. Segons la llegenda gravada a la fusta, aquest treball de talla, molt probablement un exercici escolar, va ser fet el 1930 per en Ivon Soyer, i dedicat al seu pare.

És probable per tant que provingui de França, encara que es desconeix com va acabar arribant a una parada del mercat de vell de la Catedral de Barcelona, on el vaig fotografiar el 2012, és a dir 82 anys després.
El ribot, garlopa o guillaume, entre altres noms, era ja conegut ja pels romans i serveix per rebaixar i afinar la fusta, per tant es una eina típica dels fusters.
Hi ha una gran varietat de models, adequats a cada necessitat. Com aquests de la imatge, originaris de Cal Gitanet de la Cerdanya, solen ser de roure i contenen una fulla metàl.lica molt esmolada, que ataca la fusta sempre en el sentit de les vetes, a base de força de braç. El material sobrer es coneix com encenalls. Els ribots moderns funcionen amb electricitat, que mou un rodet amb un parell de ganivetes metàl.liques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s