Carrutxes que no roden

Les_carrutxes_b
Al peu d’aquesta foto algú va escriure “Les carrutxes”, utilitzant aparentement un plumí dels que es sucaven en el tinter, tal vegada abans de la guerra. És posible que la foto, provinent d’un arxiu familiar (probablement dels Serrahima-de Riba, de Barcelona), fos presentada a un concurs perque al dors, escrit a máquina, hi ha una enganxina amb el text: Lema: Les carrutxes. Fotografia Nº 329.


El mot es refereix en aquest context a l’estri que veiem a la imatge, probablement instal.lat de forma permanent, potser en un par públic de Barcelona, i que sembla destinat a facilitar als més petits l’aprenentatge de caminar. Però en la majoria d’obres de referència consultades, com aquesta, les carrutxes són caminadors per a infants. Estan formats, explica la Viquipedia, per “estructures rígides circulars dins de les quals s’introdueix el bebè. La part superior és prou estreta perquè el nen trobi un suport segur mentre que la base és més ampla per facilitar el moviment dels peus. Tenen una alçada equivalent a la del pit del nen de manera que aquest es pugui donar suport, agafar o empènyer per donar els seus primers passos. Estan fabricats de fusta, plàstic o de metall i compten amb rodes a la seva base per possibilitar el seu desplaçament”. Òbviament no és aquest el cas de la nostre imatge.

En altres fonts que he consultat el mot “carrutxes” (que no té singular) també fa referència a caminadors per a persones amb problemes de mobilitat, com els que venen o lloguen en farmàcies i ortopèdies. O amb estris que utilitzen les colles de dimonis, com els de la Diabòlica de GràciaSembla doncs que la definició de la Viquipèdia peca de curta i per tal de millorar-la estic cercant informació més exhaustiva. Hi esteu convidats.

Publicat per Alfred

No te'l perdis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: