Etiquetes

, , , , , , , , , , , , , , ,

pollina_cerdanya_01_b_

De vegades, es necesitaven taulons en un indret on hi havia arbres propers i per tal d’estalviar-se la feina de baixar els arbres a la serradora i tornarlos a carretejar fins a peu d’obra es serraven  de forma manual.  En aquests casos, i encara a principis de segle XX, una solució era la pollina.

Aquesta primera imatge correspon al llibre Muntanya i lleure, 100 anys enrere : Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, editat amb motiu del 125 aniversari del Centre Excursionista de Catalunya. El seu peu de foto explica que és tracta de la construcció a 1913 del refugi de La Renclusa, a Benasque, però no com es diu l’eina que fan servir els dos homes per obtenir els taulons necessaris.

 

pollina_01_b

 

Gràcies al dibuix i el text apareguts al llibre Eines i feines, vivències a Cerdanya a principis de segle [XX] a Cerdanya sé ara que es tracte d’una pollina. Aquest segon llibre, editat per l’Institut d’Estudis Ceretans, está basat en la narració de Marc Pons i Ribot, un vell pagès de Meranges, després resident  a Puigcerdà, i il.lustrat amb dibuixos d’en Joaquim Carbonell, professor universitari barceloní i membre de l’Institut d’Estudis Ceretans.

1928_pollina-mas-puig_dels-brucs-ripoll

Ara he trobat una tercera  foto que ho corrobora. Figura a Eines i feines de pagès, una obra impressionant de Llorenç Ferrer Alòs, editada el 2013 per Brau Edicions. El seu peu de foto diu: “El tronc sobre la pollina, els homes el serren fent servir la serra de trepar o manera. Mas Puig dels Brucs, Ripoll, Any 1928.” L’autor de la foto és, segons l’index fotogràfic del llibre, Joaquim Maynou, i la imatge prové de l’Arxiu Comarcal del Ripollès (ACRI).

 

Anuncis