Etiquetes

, , , ,

CV20091220_rambles_avi_pare_net_retrovisor_

Dècada a dècada, una pluja fina de canvis, cada cop més accelerats.

Les Rambles, 20 de desembre de 2009. Avi, pare i net. Una imatge modesta, quotidiana però que hagués sorprès a la generació dels meus pares, i que hagués generat sarcasmes entre  la gent més conservadora. Quins factors han fet possible l’escena que veiem reflectida en el retrovisor?

Un dia li van preguntar al periodista i presentador Walter Cronkite quina va ser la notícia més important que havia donat per televisió. Ell, que va anunciar als nordamericans la mort d’en Kennedy, la fi de la guerra del Vietnam, l’assassinat  de Martin Luther King, o l’arribada de l’home a la Lluna, va respondre sense dubtar que havia estat la invenció de la píndola contraceptiva “perque afectava la meitat de la població mundial”. Ho vaig sentir a Orlando, al començar aquesta dècada i encara estic reflexionant sobre això. Potser sí que el difunt Cronkite (1916-2009) tenia raó. Però no només la meitat de la població, sino gairebé tots els éssers humans vàrem ser “educats” en el supòsit que una escena com la de la foto era gairebé inconcebible. Era una creença universal, sòlida, mil.lenària però els pocs utòpics que la desafiaven al final van tenir raó.

La píndola? El Maig del 68? El conjunt de ràpides transformacions econòmiques, culturals, socials i tecnològiques que ens ajuden i alhora ens amenacen? Comença la segona década del segle XXI i els canvis es segueixen accelerant. Quins veurà en el futur aquest nen, al que abriguen, amb una certa torpitud, els seus ancestres mascles?

Postil.la
Quan la tieta es posava malalta, l’oncle Joanet fregava els plats, però abans tancava els porticons. Una precaució imprescindible, si es volia mantenir el prestigi entre els mascles.

Anuncis